Środa, pierwsza i druga godzina lekcyjna
— Na dzisiejszej lekcji zajmiemy się przygotowaniem Wywaru Żywej Śmierci. Wywar należy do zaawansowanych eliksirów, nieprzypadkowo nauczanych na poziomie Owutemów. Na przygotowanie eliksiru macie dwie godziny lekcyjne — oznajmił profesor stojący z przodu klasy. W ręce miał podręcznik: Eliksiry dla Zaawansowanych, które otworzył na odpowiedniej stronie. — Do przygotowania potrzebne wam będą następujące składniki: tujon, asphodelus, piołun i korzeń waleriany. Przepis znajdziecie na stronie numer 10. Jeśli ktoś z was nie posiada wszystkich składników z powodów innych niż wasza własna głupota i zapominalstwo, podejdźcie do mojego biurka — powiedział, po czym zamknął podręcznik z głośnym trzaskiem co oznaczało tylko jedno: rozpoczęcie czasu na warzenie eliksirów.
— Ma panować bezwzględna cisza. Jeśli macie jakieś pytania, podnieście rękę i podejdę do was, nie odzywajcie się niepytani — powiedział profesor patrząc na uczniów ze swoistą pogardą na twarzy. — Z racji mojego dobrego humoru, osoba, która uwarzy najlepszy eliksir otrzyma ode mnie fiolkę eliksiru wielosokowego, która wystarczy wam na godzinę stosowania. Zaczynajcie — dodał, po czym oddalił się do swojego biurka.
Eliksiry dla Zaawansowanych, str. 10
Wywar Żywej Śmerci
1. Pociąć fasolę waleriany.
2. Wlać 250 ml wody i dodać 5 porcji soli z morza afrykańskiej do zlewki. Ustaw zlewkę z boku, poczekaj aż cała woda zostanie dodana. Należy być bardzo ostrożnym, aby nie poruszyć lub przesunąć zlewki.
3. Odlać wodę i solę, odczekać pięć minut.
4. Powoli wlać całą wodę do kotła.
5. Lewą ręką użyj cylindra miarowego w celu uzyskania 40 ml piołunu.
6. Prawą ręką przytrzymaj kocioł pod lekkim kątem i wlej dziesięć kropli (20 ml) piołunu.
7. Teraz lewą ręką trzymaj kociołek pod nieco innym kątem i wlej kolejne dziesięć kropli esencji piołunu.
8. Potnij trzy fasole z korzenia waleriany w małe, kwadratowe kawałki. Po przecięciu umieść sok w zlewce z wodą. Pozostaw do odsączenia na pięć minut. Twój eliksir powinien teraz mieć gładką konsystencję koloru czarnej porzeczki.
9. Ostrożnie wlej sok z waleriany do kociołka.
Dodaj siedem kropel cieczy ze zlewki; upewnij się, że nie ma żadnych śladów, bądź fragmentów korzeń waleriany.
10. Zamieszaj miksturę dziesięć razy w prawo. Twój eliksir powinien być teraz w lekkim odcieniu lilii.
11. Prawą ręką zamieszaj eliksir lewo, aż zamieni się na jasny jak woda; każdy powinien mieszać wywar przez około dwie i pół sekundy.
12. Powoli umieść w kociołku siedem kwadratowych kawałków waleriany.
13. Zamieszaj miksturę dziesięć razy w lewo.
14. Dodaj jeden korzeń sproszkowanego korzenia asfodelusa.
15. Trzymając kocioł z prawej strony; lewą ręką delikatnie wymieszaj miksturę dziesięć razy w lewo i osiem razy w prawo.
16. Pozostaw miksturę na odczekanie przez dwie i pół minuty.
17. Dodaj jeden kawałek korzenia do kociołka.
18. Twój eliksir powinien przybrać bladoróżowy kolor; wywar jest zakończony.
Aby sporządzić eliksir, rzućcie kośćmi.
1. Rzut kością k10 na poprawny wygląd eliksiru (za każdy poziom umiejętności eliksirów dodajcie +1 do swojego rzutu).
2. Rzut kością k10 na działanie/moc eliksiru (za każdy poziom umiejętności eliksirów dodajcie +0.5 punktu do rzutu, zaokrąglając wynik do góry).
3. Rzućcie ile zajmie wam uważanie eliksiru (w minutach). Do kości k60 dodajecie +60 (60 to rekordowy czas na uwarzenia eliksiru).
Za udział w lekcji każdy uczeń otrzyma +10 punktów dla swojego domu.
Osoba, która przygotuje najlepszy eliksir otrzyma fiolkę eliksiru wielosokowego (czas działania: godzina).